Passa al contingut principal

Visita geològica de P. Fallot i M. Gignoux a Benissa



Fa quasi cent anys, el 1921, dos geòlegs francesos, Paul Fallot i Maurice Gignoux, recorrien la part més meridional del terme de Benissa. Vists de segur pels locals amb els quals es creuaren com a uns excèntrics estrangers. Tots dos havien coincidit en la Universitat de Grenoble, on treballaren sota la supervisió del professor W. Kilian (1862-1925) abans de la Primera Guerra Mundial. En aquells moments P. Fallot (1889-1960) era professor de geologia i paleontologia en la Universitat de Grenoble. A ell no li venia de nou una eixida de recerca com aquesta al voltant de les serralades bètiques, des d’Andalusia a Mallorca (sobre aquesta última va versar la seua tesi doctoral de 1922). N’hi havia fet vàries gràcies al fet que la seua família era econòmicament benestant. Com la que el dugué el 1913 a visitar la zona sud de Bèrnia, ascendint a ella i, aprofitant-se de la seua altura, observar l’intricat paisatge geològic de la Marina Alta des de la seua falda nord. També sabem que travessà els túnels del Mascarat en direcció a Calp. En canvi, desconeixem si va anar molt més enllà, el registre fotogràfic acaba ací, sense fotos d’Ifac, Oltà o de l’Estret de Cardos. Però de ben segur, que els observà de lluny i els deixà pendents per a un futur. En canvi, per a M. Gignoux (1881-1955), professor de geologia en la Universitat d’Estrasburg, sí que era una oportunitat única de comparar les formacions de la costa mediterrània espanyola amb el que ja sabia sobre les del pliocé de França i Itàlia (el 1913 defenia la seua tesi sobre les formacions marines pliocenes del sud d’Itàlia i de Sicília).

El seu recorregut en cotxe de cavalls s’havia iniciat a València i, seguint la costa oriental espanyola, acabaria a Almeria. Com a punt de partida en l’organització d’aquesta eixida de camp no s’havien servit de l’edició del 1919 del Mapa Geològic d’Espanya a escala 1:1.500.000, sinó de la més antiga de 1889 a escala 1:400.000, molt més detallada que l’última disponible. Així i tot, la trobaven poc definida per la falta d’estudis paleontològics i ho és encara més per a nosaltres, ja que atesa la complexitat geològica del nostre terme, sorprén la simplicitat que es reflectix en el mapa, on tot és miocé (25-5 milions d’anys, a partir d’ara Ma) menys el Penyal d’Ifac que és marcat com a cretaci i no hi ha rastre de l’eocé (56-34 Ma) o oligocé (34-23 Ma). També tingueren en compte els comentaris sobre el mateix que va reflectir Lucas Mallada (1841-1921) en els set volums de la “Explicación del mapa geológico de España”. A més, reberen l’ajuda desinteressada d’algunes personalitats científiques regionals.
Desgraciadament, no disposem dels seus quaderns de camp. Ni coneixem qui els guià sobre el terreny i els mostrà els camins i sendes o si passaren alguna nit a Benissa. Però en canvi sí tenim llibre on resumiren tot el que descobriren i part de l’arxiu fotogràfic, que ens permetrà refer el seu camí i gaudir de vistes de fa un segle.


Vinguts de Dénia a través de Benitatxell aplegaren a Calp, continuant la revisió del que ells creien continuació de la conca miocena de Benitatxell-Gata (encara no s’havia definit separadament com a Sinclinal de Benissa) composta de margues, anomenades “tap” per nosaltres, enquadrada entre el S. del Montgó, el Tossal Gros, el vessant S. i SO. del Tossal de Navarro, “Santa Bàrbara” (partida de Pinos a Benissa), la vessant NE de la Serra de Bèrnia i la “Punta d’Ifach”.
Revisada la costa es dirigiren cap a Oltà, “Peñón d’Hotla” segons ells, pujant fins a prop del cim sud. Allí observaren com el “Barranc de Calp (o del Mascarat)” talla l’anticlinal de la serralada de Bèrnia desembocant en la Cala Blanca o el contacte de les roques oligocenes de Toix i Bèrnia amb les margues miocenes del sinclinal. En aquesta caminada ascendent comprovaren que el que es deia en el Mapa Geològic d’Espanya no era cert i que en realitat es tractava d’un bloc de roca calcària eocena suportat per les margues miocenes. Just el mateix que havien observat per al Penyal d’Ifac. El que significava que en un moment donat un mantell eocé havia lliscat sobre el més jove miocé i, després de fragmentar-se, havia donat lloc a Oltà, Ifac i, els més menuts i descoberts més tard, Cosentari i part del Tossal de la Cometa.
 


A banda de l’observació geològica, també ens deixaren una sèrie de fotografies des d’aquell punt, interessants per separat, però més encara si són muntades formant una panoràmica que abasta des del Mascarat fins a l’Estret de Cardos. El més important d’ella no és que eixe dia els núvols fregaren el cim de Bèrnia o que tot el terreny apte per al cultiu es trobava aprofitat al màxim, sinó que després de cent anys el paisatge sembla no haver tingut cap canvi substancial, a banda dels quatre carrils de l’autopista AP-7 solcant la vall seguint de prop el curs del barranc. I és que encara que sobre les parts altes de les faldes d’Oltà i en la corona dels menuts tossals que l’envolten, en sols miocens solts i profunds, sí que s’observaven taques boscoses, amb tota seguretat pinedes, que ara proven d’estendre’s sobre tots aquells terrenys de cultiu hui en dia abandonats, tot això amb el permís dels incendis, Bèrnia continua erma. No sabem si algun dia podrem veure evolucionar les comunitats vegetals en eixes faldes de la muntanya anomenades Cepellar o Pedrissa (denominacions que indiquen la secular escassesa de vegetació) castigades pel foc, el pasturatge, l’aprofitament de qualsevol tipus de llenya per a múltiples usos i el fort pendent, tots factors que han exhaurit la fertilitat del terreny.
Baixant, de camí a “Santa Bárbara”, en la meitat de la vessant es trobaren la sèrie de margues blaves interrompuda per algeps colorats que, encara que amb dubtes, els semblaren algeps de Keuper triàsics (251-201 Ma). Aquesta disposició intercalada de materials no coincidents en l’escala temporal, els va fer pensar en grans dislocacions dels estrats. Efectivament, anys després s’ha comprovat que la distensió que va provocar la falla del Mascarat provocà el sorgiment a través de les capes miocenes d’algeps triàsics i d’unes roques negres anomenades ofites. Els primers, per la seua càrrega salina donaren un caràcter salat a les aigües de la zona i d’ací també el nom alternatiu del Barranc del Mascarat o de l’Estret: Barranc Salat. Les segones foren la causa de l’existència de la Pedrera de la Mola.


Després prengueren el camí que puja a Pinos des dels Lleus, passant a prop de l’Estret de Cardos, deixant-nos una magnífica vista del Barranc del Mascarat eixint del tall en la muntanya i iniciant el camí cap a la mar. Igual que en la primera vista panoràmica, els bancals ocupen tots els terrenys aptes per al conreu, mentre que la vegetació silvestre es veu reduïda a simples matolls i uns pocs pins esparsos en el paisatge. Però, tal vegada el més sorprenent siga observar el llit i les vores del barranc pràcticament netes de baladres, canyars o qualsevol altra vegetació típica de ribera. I és que en aquell món agrícola, tot tenia el seu paper, tot era aprofitable.

Passada la seua “Santa Bàrbara”, abandonaren el nostre terme en direcció a Marnes, passant per la teulera del Cau, cap a l’interior de la comarca, per tal de desentranyar la successió de mantells i estrats geològics. Segons les seues observacions, la serra de Bèrnia té una orientació SO-NE i està formada per un anticlinal que ve a morir al NO d’Oltà, entre aquesta muntanya i l’”ermita de Santa Bàrbara” o Pinos. Des d’aquesta mateixa, un altre plec anticlinal, recolzat en el precedent, forma pel seu flanc sud les crestes que culminen en el Tossal de Navarro. Entre tots dos quedaria la partida de Pinos, res més que una menuda conca miocena.


Però deixem que ells mateixos ens expliquen la disposició dels estrats seguint el tall geològic que realitzaren entre “Santa Bárbara” i la punta d’Ifac: “l’anticlinal del massís de la Solana mostra sobre el seu flanc SE el cretaci, sense dubte Urgonià (4), suportant un conglomerat bretxa (5) d’una desena de metres d’grossària. Aquest pareix, entre el Tossal de Navarro i Santa Bàrbara, estar recobert en concordança per una calcària amb Scutelles (un tipus d’equínid o eriçó de mar) (6), la qual posició sembla ací molt estranya, ja que per sobre venen les calcàries amb menudes Lepidocyclines (foraminífers), les calcàries amb fragments d’Oursins (equínids) i les calcàries amb Lepidocyclina efephantina M. Ch. (7-10). Recolzats sobre aquests venen les calcàries amb Pecten (un tipus de mol·lusc o petxina)(11) i després un nivell amb Pecten i Scutelles (12), sobre les que reposen finalment les margues blaves que reomplin tota la conca terciària (15). Més a l’E., entre Santa Bárbara i el Peñon de Hotla, nosaltres retrobàrem la mateixa successió, excepte els conglomerats de base i el nivell amb Scutelles: sobre les capes amb restes d’Equínids (eriçons de mar) (9), el nivell amb grans Lepidocyclines sembla faltar localment, a menys que haja escapat a la nostra atenció. Les capes amb Pecten són gresoses en la base (12), i passen cap a la part superior a ser margues amb Flabellipecten Urgolinii Dep. Et Rom. (13), on s’intercalen els nivells lenticulars gresosos (12)”.


Acabat el treball de camp per l’interior de la comarca, tornaren a passar per Benissa ja de camí a Altea, però abans ens deixaren unes últimes fotografies des dels molins del Collao mirant cap al sud. Contrasta l’animat veïnat actual amb la solitud de les instantànies, sols bancals escalonats, un refugi de pedra en sec i la motxilla dels exploradors.

Fins ací el recorregut de P. Fallot i M. Gignoux per la part geològicament més diversa i interessant del terme de Benissa. Una finestra oberta, gràcies a les fotografies que ens deixaren, a un passat menys llunyà del que podríem pensar.

Bones Festes a tots!

Bibliografia.

Gignoux, M. i Fallot, P., Contribution à la connaissance des terrains néogènes et quaternaires marins sur les côtes méditerranéennes d’Espagne, Madrid, 1927.

Arxiu Universitari de Granada - http://archivo.ugr.es/

http://annales.org/archives/x/fallot.html

https://fr.wikipedia.org/wiki/Maurice_Gignoux

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Religiositat en l'antic Hisn de Calp

La religió és un fet consubstancial a l’ésser humà des dels inicis dels temps. Cada cultura humana ha conreat la seua i ha provat d’estendre-la a tots els territoris que ha dominat. En aquest procés ha omplit el paisatge d’edificis religiosos, en moltes ocasions aprofitant construccions de culte anteriors, i ha adoptat les tradicions populars per tal d’incorporar-les al seu nou imaginari. Aquest article va d’això, dels diferents tipus d’expressió de la religiositat musulmana que hi havia en l’antic “Hisn” (castell en àrab) de Calp, que incloïa a Benissa, Teulada, Calp i Senija, abans de la conquesta cristiana. Dels que ens han aplegat materialment, dels que sols tenim referència en la toponímia o en la memòria popular i dels que tal vegada siguen anteriors a ella. Són: la mesquita, la ràbita i el morabit. La mesquita era el punt de reunió dels fidels el divendres i des de la qual es marcaven les hores de res diàries. Quan parlem de les del nostre terme no hem de pensar en

Pierre Edmond Boissier a Ifach

Publicat originalment en meu altre blog el 25/02/2014 L’1 d’abril de 1837 el botànic suís Pierre Emond Boissier (1810-88) embarcava a Marsella amb direcció a Espanya. El seu no era un viatge de negocis. El propòsit era fer un recorregut botànic, i en bona part romàntic (del que va deixar constància al Voyage Botanique dans le Midi de l’Espagne pendant l’annéee 1837 ), per un país poc estudiat en aquest aspecte, almenys als ulls de la ciència nord-europea, que de fet no anava molt desencaminada. De camí a la seua destinació principal, Andalusia, aplegà a València el 4 d’abril i, després de gaudir de les festes de Sant Vicent, llogà una cabina en un llaüt per continuar el viatge. Passat el Cap Martí una tormenta el va sorprendre en el mar i els va fer buscar refugi a Ifac. Però millor llegiu-ho vosaltres mateixos (Nota: la traducció de l’original francés és meua, o siga que és prou lliure). “Hifac, que els nostres anomenen sense cap motiu Calp, donant-li el nom d’un poble que es tro